Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2009

20 Οκτωβρίου - Παγκόσμια Μέρα κατά της Οστεοπόρωσης

Ο κίνδυνος που έχει μια γυναίκα να τραυματίσει το πόδι της λόγω της οστεοπόρωσης ισούται με τον κίνδυνο να εμφανίσει καρκίνο του μαστού, της μήτρας και των ωοθηκών σε συνδυασμό.
Οι συνέπειες της οστεοπόρωσης συχνά παραμένουν κρυμμένες για πολλά χρόνια. Στην πραγματικότητα, οι περισσότερες από εμάς συνδιάζουν τα προβλήματα των οστών με το στερεότυπο εξόγκωμα dowager (τη γνωστή αντιαισθητική καμπούρα) που εμφανίζεται σε μερικές ηλικιωμένες γυναίκες. Δεν ταρακουνιόμαστε ιδιαίτερα από μία φίλη ή συνάδελφο που διαγνώστηκε με οστεοπόρωση όπως γίνεται με τον καρκίνο του μαστού.Τα οστά μας δεν έχουν την καθημερινή μας προσοχή μπροστά στον καθρέφτη όπως γίνεται με το δέρμα. Πολλές γυναίκες δεν γνωρίζουν καν ότι έχουν οστεοπόρωση μέχρι να σπάσουν ένα ισχύο ή τον καρπό τους.
Οι γυναίκες αρχίζουν να χάνουν οστική μάζα,ήδη από την ηλικία 35, οπότε είναι επιτακτική ανάγκη να αρχίσουν τα προληπτικά μέτρα, το συντομότερο δυνατό. Στην τελική τα οστά μας τα χρειαζόμαστε σε ολόκληρη τη ζωή μας. Ας τους δώσουμε αγάπη σε αντάλλαγμα.
* Άσκηση. Η σωματική άσκηση μπορεί να κάνει τα οστά σας ισχυρότερα και πυκνότερα. Κάντε ασκήσεις όπως περπάτημα, τζόκινγκ, χορό κάθε μέρα και εκτελέστε ασκήσεις αντίστασης (όπως η άρση βαρών) τρεις φορές την εβδομάδα.
* Μείωση της πρόσληψης καφεΐνης και του αλκοόλ. Και τα δύο μειώνουν την οστική πυκνότητα, όταν καταναλώνονται σε υπερβολική ποσότητα.
* Κόψτε το κάπνισμα. Μελέτες έχουν δείξει ότι οι χρόνιοι καπνιστές έχουν 40% περισσότερες πιθανότητες να πάθουν κάποιο κάταγμα.
* Πάρτε συμπληρώματα μαγνησίου. Το μαγνήσιο υποστηρίζει την απορρόφηση του ασβεστίου και επίσης ενισχύει τα οφέλη που μπορεί να έχουν τα συμπληρώματα ασβεστίου. Πάρτε 200 mg δύο φορές την ημέρα.Πολλά συμπληρώματα περιέχουν ασβέστιο και μαγνήσιο.
* Καταναλώνετε ασβέστιο. Να έχετε ως στόχο τα 1500 mg την ημέρα από το συνδυασμό των τροφίμων και των συμπληρωμάτων. Συνήθως συνιστάται 600 mg κιτρικού ασβεστίου δύο φορές την ημέρα, αλλά μπορεί να χρειαστείτε και λιγότερο ανάλογα με τα τρόφιμα που καταναλώνετε. Το γάλα μπορεί να είναι μια καλή πηγή, αλλά υπάρχουν και αλλά: Ένα φλιτζάνι βρασμένες λαχανίδες παρέχει 360 mg ασβεστίου, ένα φλιτζάνι γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά 350 mg, μισό φλιτζάνι τόφου 258 mg, και σαρδέλες κονσέρβα 220 mg.
* Πάρτε βιταμίνη D. Αυτό βοηθά το σώμα να απορροφήσει το ασβέστιο. Οι άνθρωποι που δεν έχουν αρκετή βιταμίνη D έχουν χαμηλότερη οστική πυκνότητα και μεγαλύτερο κίνδυνο καταγμάτων. Ως bonus, η πρόσληψη D3 έχει συνδεθεί επίσης με μειωμένη συχνότητα εμφάνισης καρκίνου του μαστού και των ωοθηκών. Συμπλήρωμα με 1000 mg βιταμίνης D3 ημερησίως.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου