Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2009

Στην υγειά μας ... και μόνο σ' αυτήν

Το αμπέλι, στο σταφύλι και το κρασί είναι αναπόσπαστα στοιχεία της Μεσογειακής καθημερινότητας εδώ και αιώνες. Το κρασί ειδικά δεν έλειψε ποτέ από κανένα νοικοκυριό, τόσο ως ποτό όσο και ως φάρμακο, αφού οι ευεργετικές ιδιότητές του στην υγεία περνούσαν με γραπτό αλλά και άγραφο τρόπο από κάθε γενιά στην επόμενη. Σήμερα η διεθνής επιστημονική κοινότητα μελετάει το κρασί περισσότερο από ποτέ. Όχι για να αποδείξει την θεραπευτική του διάσταση – αυτή έχει πλέον παγιωθεί εδώ και πολύ καιρό. Στόχος όλων των μελετών είναι πια να καταγράψουν όλες τις πτυχές της ανθρώπινης υγείας στις οποίες το κρασί έχει αποδεδειγμένα άμεσα οφέλη. Και αυτές είναι ήδη πολλές, ενώ συνεχώς παρουσιάζονται περισσότερες. Αξίζει λοιπόν να δούμε ένα μικρό αλλά αντιπροσωπευτικό δείγμα από τέτοιες επιστημονικές μελέτες, όπως δημοσιεύτηκαν σε γνωστά ιατρικά περιοδικά και συγγράμματα.

Πρόσφατα, έρευνες που έγιναν στο Πανεπιστήμιο του Kentucky, καθώς και σε αυτό της Georgia, στις Ηνωμένες Πολιτείες, συμπέραναν ότι οι ανθοκυάνες, οι ουσίες του σταφυλιού δηλαδή που χαρίζουν στο κόκκινο κρασί το χρώμα του, εξολοθρεύουν τα κύτταρα που προκαλούν παχυσαρκία, καθώς και αυτά που ευθύνονται για την λευχαιμία στον οργανισμό. Τα αποτελέσματα των ερευνών, που δημοσιεύτηκαν – μεταξύ άλλων – στο Αμερικάνικο Journal of Medicinal Food, περιέχουν πολύ αισιόδοξα μηνύματα για την καταπολέμηση σοβαρών προβλημάτων υγείας μέσω των ουσιών που αποτελούν τον βασικό «αμυντικό» μηχανισμό του σταφυλιού, και οι οποίες περνούν από το φρούτο στο κόκκινο κρασί. Το 2007, μία έρευνα που διεξήγαγε το Πανεπιστήμιο του Buffalo, διετύπωσε πολύ θετικά συμπεράσματα για την κατανάλωση κρασιού στις γυναίκες. Συγκεκριμένα, σε άρθρο που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό σύγγραμμα Addiction, η πανεπιστημιακή ομάδα αποφάνθηκε ότι οι γυναίκες που καταναλώνουν κρασί διατρέχουν 44% χαμηλότερο κίνδυνο από καρδιαγγειακά νοσήματα σε σχέση με γυναίκες που δεν καταναλώνουν καθόλου κρασί. Για πρώτη φορά μάλιστα μία τέτοια έρευνα επικεντρώθηκε και στην συχνότητα της κατανάλωσης, συμπεραίνοντας ότι το ποσοστό μείωσης του κινδύνου ανεβαίνει στο 52% για τις γυναίκες που καταναλώνουν κρασί καθημερινά.
Την ίδια χρονιά, μελέτες που διεξήγαγε το Πανεπιστήμιο του Aukland της Νέας Ζηλανδίας, καθώς και το Πανεπιστήμιο του Columbus στο Ohio των ΗΠΑ, απέδειξαν ότι η μετριοπαθής κατανάλωση κρασιού βοηθάει στην βελτίωση των νοητικών λειτουργιών του εγκεφάλου και τονώνει τη μνήμη. Σύμφωνα με τους ερευνητές, που δημοσίευσαν τα συμπεράσματά τους στο Αμερικάνικο Journal of Neuroscience, η καθημερινή αλλά ελεγχόμενη κατανάλωση κρασιού όχι μόνο δεν έχει αρνητικές επιπτώσεις στην μακροχρόνια μνήμη (long-term memory) του ανθρώπου, αλλά υπάρχουν ενδείξεις ότι προστατεύει τον εγκέφαλο τόσο από βλάβες στους μηχανισμούς της μνήμης, όσο και (ενδεχομένως) από σοβαρότερες εγκεφαλικές παθήσεις όπως η Νόσος του Alzheimer.
Αυτά είναι μόνο μερικά από τα καλά που μας προσφέρει η κατανάλωση κρασιού. Ας προσέξουμε όμως την ποσότητα. Γιά να μας κάνει μόνο καλό θα πρέπει να καταναλώνουμε μέτρια ποσότητα καθημερινά (όχι περισσότερα από 4 ποτηράκια κάθε μέρα).
Τι περιμένετε λοιπόν? Σε λίγες μέρες έρχονται τα nouveaux του 2009........Στην υγειά μας....

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου